Van wie is je achternaam?

“Hoe ben je aan je naam gekomen?” was een van de eerste vragen die ons werd gesteld tijdens de workshop Biografisch Coachen. Het antwoord had ik vrijwel direct paraat en toverde een glimlach op mijn gezicht. MARIJE. Naar een liedje van Ramses Shaffy.

Hoe voelt deze naam voor mij? Vrij, onafhankelijk, vrouwelijk. En wat ik vooral interessant vind, is dat mijn ouders, tegen alle normen van mijn oma en opa in, mij een ‘vrije’ naam hebben gegeven. Mijn zus werd als eerste kleinkind keurig vernoemd naar de oma’s en tantes. Mijn ouders dachten dat ze daarna geen kinderen meer konden krijgen, dus ik kwam echt als een cadeautje. En ze besloten, heel recalcitrant voor die tijd (1973), om mij gewoon een naam te geven die ze mooi vonden. Dat recalcitrante
is overigens ook een duidelijke karaktertrek van mij.

 

BIO17De echte betekenis van Marije is: welgevormd schoon. En Marije is afgeleid van Maria, zoals ik in het buitenland vaak wordt genoemd en wat ook mijn koosnaampje was, door mijn moeder gegeven: Marietje.

 

Mijn tweede naam (doopnaam) is Janine, met de nadruk op JAN. Naar mijn vader, wel vernoemd, maar niet zoals mijn oma dat had gewild. Als papa’s kindje ben ik er reuze trots op. Tijdens deze training werd ik mij er ineens van bewust dat ik ook mijn oudste zoon naar de opa’s heb vernoemd, en mijn jongste zoon naar mijzelf. Hoe werkt dat generatie op generatie, met namen? Interessant!

“En van wie is je achternaam?” Dat was de volgende vraag. Sommige vrouwen dragen de achternaam van hun man. Nooit heb ik ook maar 1 moment overwogen om de naam van mijn (ex)man te dragen. Dat voelde zo raar. IK BEN EEN BOVENKAMP. En daar zeg ik het eigenlijk al: je naam vertelt heel veel over je identiteit. IK BEN….

We gingen nog door over de symboliek van je naam, je afkomst, de tijdgeest, gevoelswaarden bij je namen, je koosnamen, of je naam in de loop van je leven is veranderd, enz. En dit gaf al zo’n interessante kijk op wie je bent en waar je vandaan komt.

Zo startte deze inzicht gevende training in oktober. Ik was direct geïnspireerd en kijk reikhalzend uit naar het vervolg, in november. Want op het gebied van biografisch coachen valt voor mij nog veel interessants te leren. En het leuke is, dat ik het geleerde direct kan toepassen in mijn praktijk voor schrijfcoaching.

 

 

Reacties zijn gesloten.